QUEENSTOWN // NEW ZEALAND
Client: Private Client

HOUSE OF YEAR AWARD

The brief was to provide a contemporary house to contrast with our clients “Arts & Craft Style” home in Singapore. The open-plan living is suitable for entertaining and allows for inclusion and participation of family and guests whilst on holiday.

Located on the West face of the Crown Terrace overlooking the Wakatipu Basin, the site is just under 5 hectares with a building platform relegated to the rear corner in a small basin opening out towards the view. Due to the size of the building platform and site contours the 550m2 house is built over two levels. Entry is from the Upper Level which contains the Lounge, Dining Room, Kitchen, Master Bedroom, Guest Bedroom and Garaging. The Lower Level has three bedrooms and a Living/TV Room. All spaces have easy access to the outdoors and take advantage of the views.

The intention was to present the house as a joinery item rather than the perceived rustic vernacular of Central Otago. This allowed a good builder to show their skill. The end result provides a clean simple building with a scale that sits well in the dominant landscape of the Wakatipu.

Project 4960
Team:
WT Partnership
Consulting Design Engineers
Baxter Design Group
White Interiors
AJS Saville Builders
Related Projects