QUEENSTOWN // NEW ZEALAND
Client: Private Client

The brief was to provide a holiday home in contrast to our clients house in Singapore. Large open-plan living areas allow for entertaining, but can also be subdivided to provide more intimate spaces. Accessibility for the clients elderly parents was also a consideration.

Located on the West face of the Crown Terrace overlooking the Wakatipu Basin, on just under 5 hectares with a building platform to the rear Northeast corner in a large gently sloping field. Constraints included strict covenants on materials, roof shape and an unusual maximum height clause which was measured from excavated ground level. Due to the restricted height of 5.5m the roof form was broken down into a rhythm of small gables. This allowed a series of skillion ceilings which help define the internal spaces while creating a greater feeling of volume and light.

Due to the size of the building platform and site contours the 550 m2 house was built as a split level, connected with a ramp and steps. Entry is from the Upper Level which contains the Dining Room, Kitchen, 2 Bedrooms and Garaging. The Lower Level has another 2 Bedrooms, Living/TV Room and Lounge. All spaces have easy access to the outdoors and take advantage of the views.

The design developed as an ā€˜Uā€™ plan, which provides four main outdoor spaces: The Northern patio is intended for midday and afternoon sun and includes the wood fire and spa pool. The Western patio over looks the greater landscape contours of the site and the basin. The bedroom block faces South towards the Remarkables and has its own private garden, while the Eastern patio has the BBQ area which links with the Kitchen and Dining.

Insulation and heating were a primary considerations. Walls achieve an R value of R4.0; Floor R3.6 and Roof R5.2. Heating is provided by one diesel boiler along with Air-conditioning for the main Living Room and Bedrooms. Bathrooms use electric under tile heating to eliminate the need for a second diesel boiler. Smoke sensors and sprinklers were also provided.

Cladding materials were limited to cedar and schist. Cedar weather boards were used to exaggerate the length, while heavy elements of stone were used to anchor the house. The perceived rustic vernacular of Central Otago was used to develop the building envelope. With the interior providing an eclectic twist, using an Oamaru stone spine wall, plaster ceiling mouldings and referencing Art Deco themes. This allowed a good builder and tradesmen to show their skill. The end result provides a clean detailed building with a scale that sits well in the dominant landscape of the Wakatipu.

Project 4960
Team:
WT Partnership
Consulting Design Engineers
Baxter Design Group
White Interiors
AJS Saville Builders
Related Projects