WAIRAKEI // NEW ZEALAND
Client: Francis

A RETREAT FROM THE CITY APARTMENT

This complex of buildings is designed as a retreat from the city apartment. It is intended for easy entertaining and can accommodate several guests, as well as retaining the residents’ personal space. An environment memorably different from city life is created.

The concept of this house is to create a collection of buildings that has developed over time to provide a protected outside courtyard. This central courtyard has an oak tree located on the key axis of the buildings which acts as both a link to the seasons and as a blurring of the line between architecture and nature.

 

The collection consists of four buildings; a red cedar structure as the shed, a stone building as the entry as well as an anchoring feature on the site, a modern glass and timber pavilion containing the living areas, and a black cedar guest wing. Creating a sense of establishment on the site has been crucial in the design.

Project 4237

 

Related Projects