OREWA // NEW ZEALAND
Client: Life Saving Club

In 2010 the existing Surf Lifesaving Clubhouse sat at the waters edge of the North-South orientated park known as Orewa Reserve. There was an over-demand for its facilities which were frequently used throughout the year for community functions, surf carnivals, car shows, circus and on a casual basis by members and locals for ocean edge dining and play.

The new Clubhouse orientates across the park towards the ocean edge. Its bulk is raised above the park to enhance the views through and across the park towards the ocean and to provide a covered entrance. The entry provides separate access to the ground level clubrooms and changing / toilet facilities from the upstairs function and dining facilities. The entry doubles as welcome reception and kiosk community retail.

New exterior seating areas and decks have been introduced around the club house for the benefit of the Clubhouse users and for general visitors to the area. The ground forms create a solid base for the new building and conceal a semi-basement storage area for boats and ocean equipment accessed from the beach ramp below.

The contemporary-looking Clubhouse is a sculptural object that will offer an integrated and much-improved community amenity for Orewa and visitors to the area.

Project 5034

 

Related Projects