OTAHUHU // NEW ZEALAND
Client: –

The client requested that this place of worship should ideally be disconnected from the worldly tasks.

The “Mosque” uses the square form usually incorporating a single dome to symbolise infinity. The bulk and height gives a feeling of isolation from the outside. This leads to the idea of connection to the divine without being interrupted by exterior ornaments. Building orientation and facing the Kibla in Mecca during prayers is absolute and cannot be compromised.

Thick walls and setback smaller windows and possible Arabic calligraphy will form the exterior facade of the building.

Uninterrupted prayer hall with views to the Mehrab and Mimbar (place for priest) will be created on the inside. The two level clerestory will give a sense of height in relation to the bulk. The lower level will have views of the interior of the dome. Minimal religious writings on the inside walls.

Project 5061

 

Related Projects