PUNE // INDIA
Client: Future Group

A MIXED USE DEVELOPMENT INCORPORATING A SUCCESSFUL MEETING OF RETAIL, ENTERTAINMENT AND OFFICE WITHIN AN INDOOR / OUTDOOR TOWN CENTRE MALL DEVELOPMENT. LOCATED IN PUNE, INDIA, THE SITE FRONTS ONTO MAGARPATTA ROAD AND SITS ADJACENT TO AMANORA PARK TOWN.

AIM

  • The fundamental aim was to create a town centre not only for the newly developing park town, but for the wider area. In order for this to happen the local community has to ultimately feel some connection with the development.
  • Coupled with this challenge the site itself provided other challenges. Broken into two sites, separated by a nala and large reserve setbacks, there was a potential disconnect. In the end this challenge provided us with our greatest opportunity.
  • Our concept, which met these challenges, was based on these resolves.
  • Incorporate some connection with India’s architectural history.
  • Make full use of Pune’s ideal climate for outdoor activity.
  • International standard facilities, services and infrastructure.
  • Incorporate principles of environmental sustainability.
  • Creation of a healthy, safe, varied centre giving a sense of well being.
  • Appeal to the young demographic.
  • Create a strong point of difference to the typical soul less mall.

FINAL CONCEPT
An open pedestrian street connects from west to east allowing evening cooling breezes to funnel through after passing through fountains at the front entry. This street has shopping, outdoor cafe dining, bridges and balconies above with activity and vibrance on different levels.

With easy transition, from outside to inside, air conditioned mall’s loop off and over this street, on two levels, providing a different offering. The street passes through the nala reserve which was transformed into a large public Oasis. The Oasis incorporates a large water body with ghats, in the indian tradition, playing fountains, waterfalls and extensive planting. Restaurant and cafe seating make use of the outside area, on the ground under trees as well as upon terraces cascading down each side.The malls also connect via bridges across the oasis helping to provide some containment to the oasis.The street terminates under a large dome covered town circle. The upper levels of this provide the entertainment hub of the Town centre incorporating a cinema multiplex and interactive venues.

At night time lights and moving images can play on the underside of the dome. A large video screen with ever changing opportunities, cafe courts and restaurants with views to the oasis playing fountains make this an exciting happening place throughout the day.

The architecture alludes to the historical ghat’s, palaces, landscape gardens and bazars of India. Screening, jali and layering break down the transition from outside to in. Domes and turrets create an interesting skyline and evoke the romance of the past. Terraces allow people to walk up the face of the building. Cantilevered pavilion building forms and balconies give good vantage points on large bulk forms reminiscent of the old indian forts and towns. Arches and defined gateway entries with an element of grandeur lead the local user into a special place, comfortable and familiar.The visitor experiences a rich layered variety which is memorable.

The historical Indian influence on the architecture, although from a european perspective, has been infused
with modern, contemporary and forward thinking elements. More than skin deep or a stage set. Like a real town centre there is scope for elemen construction industry require of its consultants and understanding of the latest technologies and trends. The resources, people and technological in Walker Group Architects enable the company to undertake a wide range of projects including commissions involving design, feasibility studies, planning submissions, contract documentation and administration, quality control and peer reviews.

Project 4883

 

Related Projects